Perpetual scroll – dåligt ur SEO-synpunkt?

Jimmy Wikman skrev i helgen en bloggpost om ”perpetual scroll”, eller evighetsscroll som man också kan säga på äkta svengelskt webbfikonspråk. Alltså när man, likt Facebook, Twitter och Googles bildsök (härmat efter Bings) visar resultatsidor som aldrig tar slut, utan bara fylls på neråt med nytt innehåll. Han antog i bloggposten att detta hade dålig inverkan för sökmotoroptimering, och sökte stöd för den åsikten på Twitter. Mitt svar ledde till nya frågor och jag tänkte sammanfatta mina tankar kring detta stora område här.

Om vi börjar med den första frågan, om perpetual scroll är dåligt ur SEO-synpunkt eller inte, så blir man faktiskt tvungen att dela upp den frågan i tre olika frågor:

 1. Hur påverkar det indexering av mina objekssidor (produktsidor)?
 2. Hur påverkar det ranking för mina resultatsidor (kategorier/sökresultat/taggsidor)?
 3. Hur påverkar det ranking för mina objektssidor (produktsidor)?

Dessutom måste vi ta i beaktande vilka sidor på sajten som berörs. Om det är rena sökresultat så tycker jag nog att det kan vara egalt om man använder paginerade resultat eller evighetsscroll. Perpetual scroll kan till och med vara att föredra. (Jag förutsätter då att det gäller en e-handelssajt och inte en sajt som är beroende av många sidvisningar för annonsintäkternas skull.) Google gillar ändå inte att indexera rena sökresultat, och om man inte arbetar rätt hårt på att maskera dessa som kategori-sidor (som på Reco.se eller Uppsatser.se t.ex) så kommer man ändå att få ett elände med att få dem indexerade över huvud taget. Detta ämne är värt en egen bloggpost framöver.

Hur påverkar perpetual scroll indexering av mina objekssidor?

Sidorna som listas på en resultatsida kallar jag här objektssidor. Det kan vara produktsidor, bloggposter, eller som på Reco.se de företag som finns med på sajten.

Perpetual scroll är i princip dåligt för indexeringen av de sidor som listas.  Främst eftersom man troligen behöver använda AJAX eller någon annan sorts javascriptlösning för att visa den evigt växande resultatlistan, och så fort javascript är inblandat så kan man ge sig tusan på att Google, som visserligen ofta kan tolka scripten, springer vilse eftersom det blir lite för komplext och svårtolkat. Men även, för att det blir väl många länkar på en sida med evighetsscroll. Om du skulle ha 1000 produkter i listan så tröttnar Google på att följa länkarna efter något hundratal sådär.

Ur detta perspektiv avråder jag bestämt från att använda evighetsscroll på sajten. Man kan ju visserligen komplettera med andra typer av interna länkar, som t.ex. tagglänkar mellan liknande produkter (vilket man ändå bör göra, både ur kundperspektiv och för att skapa så hög relevans som möjligt i sajtens interna länkstruktur), men man förlorar den mest logiska listningen.

Man kan förstås också (likt Google) visa upp en annan sorts resultatsidor för de besökare som (likt de flesta av Googles bottar) inte har javascript påslaget. Och då har man ju nästan helt kommit runt indexeringsproblemet.

Hur påverkar perpetual scroll rankingen av mina resultatsidor?

Perpetual scroll kan vara positivt för rankingen av de resultatsidor där det används. En sajt med evighetsscroll har nämligen bara en resultatsida per kategori eller tagg eller vad vi nu är ute efter. Om det ska bli bra krävs förstås att varje resultatsida har en bra, välskriven och unik text som presenterar innehållet på sidan (jmf med DN.se och deras temasidor), och man kan åstadkomma samma sak med paginerade resultat, men då krävs att man tänker till ordentligt kring dessa. Nackdelen är förstås fortfarande att resultatsidan ofta (på grund av AJAX-tekniken) får mindre innehåll än när man visar upp paginerade resultat, fördelen är att man inte skapar något som helst duplicerat innehåll på sajten.

Hur påverkar perpetual scroll rankingen av mina objektssidor

För de flesta objektsidors ranking spelar det mindre roll om man väljer perpetual scroll eller paginerade resultat.  Men det förutsätter att man lyckas få produktsidorna indexerade, bygger andra typer av relevanta, relaterade länkar inom webbplatsen. De enda sidor som får någon ordentlig intern länkkraft i ett paginerat resultat är de som ligger på första sidan och möjligen de på andra och kanske sista (beroende på hur pagineringslänkarna ser ut). De som skulle ha visats på förstasidan får dock alltid mindre intern länkkraft med perpetual scroll med AJAX än vad de skulle fått med ett paginerat resultat.

Sammanfattningsvis kan man alltså säga att perpetual scroll kan vara bra för placeringen av resultatsidorna i Googles sökresultat, men är sämre för såväl indexeringen som placeringen av objektssidorna. Men det går inte att att enbart avfärda tekniken som ”dålig för SEO”. Allt beror på hur väl man arbetar med sin on-site SEO i övrigt. Jag skulle därför avråda från att implementera funktionen utan att vidta andra åtgärder i sajtstrukturen.

När det kommer till paginerade resultatsidor så har Google gett oss en hel mängd med verktyg för att styra upp indexering och det finns en helt mängd med saker att tänka på kring hur man visar dessa, men det är värt ett helt eget blogginlägg.

Edit: Ändrat ”perceptual” till det korrekta ordet perpetual.

 

 

 • http://www.crswebb.se/ Stefan

  Intressant, och bekräftar vad jag själv har antagit.
  En annan sak med Ajax-lösningar som jag har brottats med, är spontana länkar. Jag kan lösa mina grejer precis som Twitter, dvs med urler som denna https://twitter.com/#!/ordbajsarn
  Har jag inte javascript hamnar jag istället på https://twitter.com/ordbajsarn och det är ju jättebra.

  Problemet är ju att när jag spontanlänkar, så tar jag urlen från adressfältet i webbläsaren, och det är ju inte rätt länk. Vad jag har förstått borde https://twitter.com/#!/ordbajsarn vara en länk till rooten med ett ankare, istället för en länk direkt till min profil.

  Hur hanterar jag detta?

 • http://twitter.com/stefanjanson Stefan Janson

  Det gäller bara att koda sina webbsidor på rätt sätt och använda sig utan en teknik som kallas graceful degradation så får man på köpet att sökmotorer även kan indexera ens flashiga sida.

  En sida som använder detta tankesätt ska således kunna presentera samma saker även för en användare utan javascript fastän det kanske innebär att man får klicka på en knapp ist för att saker laddas in automatiskt.

  • http://www.lindqvist.com/ Nikke Lindqvist

   Absolut, invändningen blir dock att det inte bara är att slänga upp en paginerad sida för sökmotorerna, utan att man även då måste tänka igenom hur man ser till att få söktrafiken till rätt sida. Men mer om det i kommande bloggpost.

   • http://twitter.com/stefanjanson Stefan Janson

    Den ser jag fram emot :)

    I vanliga fall ändras ju innehållet på t.ex. sidan 2 hela tiden allteftersom nya saker tillkommer. Sett utifrån SEO borde man väl ha kvar samma data på samma länk.

   • David Wandar

    Om man lägger paginering i noscript-taggen tror jag inte Google lägger stor vikt till de länkarna. Det jag brottas med nu i ett projekt är att jag måste först se till att servern genererar ett set med lagom mängd träffar, och sedan (vid scroll) hämtar nästa set med ajax. Skulle även första settet hämtas med ajax riskerar ju _inga_ resultat bli indexerade. Detta innbär i praktiken att jag måste ha en server-variant och en ajax-variant vilket duplicerar en del funktioner/kod/renderingstekniker. Det viktigaste i sammanhanget är att alla resultat åtminstonne indexeras någonstans ifrån…

    Ser fram emot nästa post i ärendet.

   • http://twitter.com/Okkido Peter Antonius

    Hur skulle det fungera att autosätta url:en när man når en ny bloggpost. Jag lekte lite med det på http://pinkpanda.se/ Url:en uppdateras när du scrollar förbi de olika sektionerna. (totalt otestat i majoriteten av webbläsare).

    • http://www.lindqvist.com/ Nikke Lindqvist

     Cool, och bra för djuplänkande om man nu vill länka direkt till det innehållsegmentet, men då blir det väldigt viktigt att canonisera de URLarna skulle jag säga. Alltså att peka Google mot huvudsidan i sökresultatet. Mer om canonical på http://www.lindqvist.com/canonical-301-noindex/

 • http://www.facebook.com/adrian.lozano Adrian Lozano

  Perpetual, Nikke. Perpetual. Annars en intressant iakttagelse.

  • http://www.lindqvist.com/ Nikke Lindqvist

   Helt rätt. Jag gick vilse i terminologin där imorse. Stort tack. Ändrat nu.

   • http://www.facebook.com/adrian.lozano Adrian Lozano

    Vilket aktualiserar nästa fråga. Hur löser man korrigering av url utan att sabba ranking. Går det? 

    • http://www.lindqvist.com/ Nikke Lindqvist

     I det här fallet 301ar jag URLen och ser till att såväl RSS-flöden som interna länkar uppdateras. Då fixar det sig.

     • http://www.mkse.com/ Martin Edenström

      Kallas även infiniete scroll!

     • http://www.lindqvist.com/ Nikke Lindqvist

      Korrspöket är oändligt kring de här begreppen. Infinite scroll alltså?

 • http://twitter.com/andreaswedberg Andreas Wedberg

  Glöm inte användbarhetsproblemen om man har en footer där det finns information eller länkar som är tänkt att användas.

  • http://www.lindqvist.com/ Nikke Lindqvist

   Footern får man förstås tänka om kring. T.ex. lägga i en fast div längst ner på skärmen eller helt enkelt flytta innehållet i den till längst ner i högerspalten.

   • http://twitter.com/Okkido Peter Antonius

    Facebooks lösning gillar jag, även om det är så långt ifrån självklart hur det fungerar så att ingen förstår (så egentligen är den väldigt dålig). Men scrollar du med mushjul/trackpad så hämtas innehåll. Drar du ner scrollbaren så autohämtar den inte.

 • http://marcusolsson.me Marcus Olsson

  Ställde precis samma fråga på Stackoverflow för snart ett år sedan när jag byggde en sida som använde sig utav den här tekniken (även kallad för ”infinite scroll”): http://stackoverflow.com/questions/5488247/seo-and-ajax-twitter-style Där gav de ett par bra kommentarer kring det, ska bli spännande att se vad du skriver vidare på ämnet – då jag personligen älskar tekniken, fast det inte alltid är det bästa ur SEO-synvinkel.

 • Pingback: Paginerade resultatsidor ur ett SEO-perspektiv

 • Pingback: Resultatsidor är grymt underuttnyttjade på svenska sajter

 • Markus Thiel

  En enkel lösning på det är att man helt enkelt börjar med att ha paginering (som även kommer visas om besökaren inte har javascript aktiverat) som man sedan döljer med js om stöd finns, och först då kör en infinty scroll och laddar innehållet från nästa sida genom ajax.