Spotlife borta från Google pga felanvänd canonical

Canonical-taggen är ett av de mest kraftfulla verktyg Google har gett oss för att tala om vad som verkligen är viktigt på en sajt och vilka URLar som är mindre viktiga. Den är till för att kunna tala om för Google att en url innehåller duplicerat innehåll och inte ska sparas hos Google utan att Google istället ska förknippa innehållet på sidan på den URL man skriver ut i canonical-taggen. Jag använder tekniken här på bloggen för att Google inte ska skapa internt duplicerat innehåll. Om någon kommer in på den här sidan från ett flöde eller från en kommentarssida (då URLen ofta får ett antal parametrar som kan användas för olika sorters spårning) så ska Google alltså inte spara den adressen, utan istället, tack vare canonical-taggen, förstå att den verkliga adressen till just den här bloggposten är http://www.lindqvist.com/spotlife-canonical-fail/

Så här ser den ut, rätt använd:
<link rel=”canonical” href=”http://www.lindqvist.com/spotlife-canonical-fail/” />

Blondinbella.se och alla andra Spotlife-bloggar borta från Google

Idag uppmärksammade Niclas Borgström mig om att Blondinbella.se, en av sveriges allra största bloggar, bara har åtta sidor indexerade av Google. Ett underligt faktum som det var värt att titta vidare på. En stund senare (och efter ett samtal med Simon Sundén) stod det klart att orsaken är att Spotlife har gjort helt galet i sin implementering av canonical på samtliga Spotlife-bloggar.

Så här ser canonical-taggen ut på alla sidor på Blondinbella.se:
<link rel=”canonical” href=”http://blondinbella.se” />

Alla! Utan undantag. Och det är likadant på samtliga Spotlife-bloggar. Det innebär att samtliga Spotlife-bloggar talar om för Google att de kan strunta i att indexera och spara några som helst andra sidor än bloggarnas ingångssida. Och Google lyder snällt. Om man använder Google-kommandot site:blondinbella.se så svarar Google genom att lista alla sidor som är indexerade under domänen. Så här ser det just nu ut om man vill se samtliga sidor som har indexerats på Blondinbella.se:

Om man klickar på länken för att göra om sökningen och inkludera tidigare uteslutna resultat så hittar Google ytterligare två sidor, båda bilder…

Detta gäller för samtliga Spotlife-bloggar och det ska bli verkligt intressant att se hur detta påverkar trafiken för t.ex. Blondinbella.se framöver. Jag har varit i kontakt med Spotlife för att försöka få höra när den felaktiga canonical-taggen infördes på bloggarna och kommer att uppdatera den här bloggposten när jag får något svar eller kontakt med någon som faktiskt vet någonting om deras plattform och inte bara om det kommersiella perspektivet.

 • http://www.sokmotorkonsult.se Magnus

  Det som är jobbigast är att tester visar att det kan vara svårt att få tillbaka positioner även sen taggen tagits bort – man har helt enkelt krånglat lite för mycket för att få tillbaka förtroendet helt även senare.

  ex: http://www.seomoz.org/blog/catastrophic-canonicalization

  • http://www.jajja.com/ Jimmy Wirsborg

   Riktigt bra seomoz-artikel på ämnet… det där svider nog rätt hårt.

  • http://myworld.se Henrik

   Läsvärd seomoz artikel. Utvecklarna på Spotlife är nog rejält skakiga nu.

  • http://grenfeldt.com Jonas

   Bra artikel, herregud vilken tabbe. Den ska man uppenbarligen passa sig rejält för.

  • http://www.lindqvist.com/ Nikke Lindqvist

   Tack för den Magnus! Det kan bli klurigt för Spotlife det här. Även om de flesta bloggare där suger på relevanta rubriker, så borde de ha åtminstone 50 % av sin trafik från Google. Nya blogginlägg indexeras nu när taggen är bortplockad. Se separat kommentar.

 • http://twitter.com/marcuswestberg Marcus Westberg

  Det där är en grej som man även som erfaren inte alltid märker på direkten. De måste ha förlorat en väldigt stor mängd besökare också på detta I guess.

 • http://www.erikbergman.se Erik

  Lite smått komiskt hur fel det kan gå ibland. Undrar hur lång tid det tagit innan de märkt något om du/någon annan inte upplyst dem.

 • http://myworld.se Henrik

  Ett sånt litet misstag kan få stora följder.

  Hur snabbt tror du sidorna kommer tillbaka om dom rättar till taggen? Finns dom fortfarande i index men visas inte eller måste google hitta och indexera alla sidorna igen?

 • http://twitter.com/joeledegran Joel Edegran

  Fantastiskt. Någon webbutvecklare svettas nog ordentligt nu.

 • http://www.lindqvist.com/ Nikke Lindqvist

  Spotlife har nu plockat bort canonical-taggen från samtliga bloggar och det ser ut som om nya sidor indexeras som de ska av Google men att gamla blogginlägg och arkivsidor fortfarande saknas i indexet.

  Några exempel:
  Blondinbella.se: 13 indexerade sidor: http://www.google.se/search?&q=site:blondinbella.se
  Träningsbloggen Spark i baken: 19 indexerade sidor: http://www.google.se/search?hl=sv&q=site:sparkibaken.se
  Tess Montgomery: 5 indexerade sidor: http://www.google.se/search?hl=sv&q=site:tessm.se
  Angelicas Closet: 4 indexerade sidor: http://www.google.se/search?hl=sv&q=site:angelicascloset.se

  Det jag inte har lyckats få reda på är hur länge den felaktiga canonical-taggen har legat där. Det ska bli spännande att de hur det påverkar trafiken och det kan bli riktigt lärorikt att se hur lång tid det tar innan gamla sidor kommer tillbaka hos Google. Under tiden får den som vill hitta något från Spotlife-bloggarna använda Twingly, som inte bryr sig om canonical-taggen.

 • http://nabillionaire.se Nabil El Alaoui Sossey

  Fet tabbe av Spotlife. Högst sannolikt ingenting man lägger märke till själv, och lätt skulle kunna göra.

  Nåväl. Det skadar inte mig i längden. Jag rankade #6 för frasen blondinbella här om dagen. Och om hennes blogg av någon konstig anledning droppar ut så intar jag förstaplatsen. Mw-ha-ha-ha.

 • http://www.lindeskar.se Alexander Lindeskär

  Vilken jävla tabbe! Fixa Tweet-button btw, jag gillar den.

 • http://www.lilou.se Sebastian

  Bra artikel och intressant hur mkt dom tappat på det!

 • Pingback: Fredagslänkarna – som en levande påse Gott & Blandat « Uppdragsmedia – kundtidningar och redaktionell kommunikation

 • Pingback: Vecka 46 – ingen tårta! - PRODUKTION203

 • Pingback: Canonical – räddaren i nöden - Per Eriksson

 • Pingback: Vad är canonical och hur används det? « Tobiasboman's Blog

 • http://www.lindqvist.com/ Nikke Lindqvist

  Såhär en dryg vecka senare har Blondinbella.se fått tillbaka en stor del av sidorna i Googles index. Idag ser det ut att vara hela 1060 stycken, vilket troligen ändå är betydligt mindre än hälften av vad som verkligen finns på sajten. Värre verkar det vara för andra bloggar på Spotlife – de flesta verkar bara ha fått tillbaka något hundratal sidor.

  Det blev heller inget större ras (om än en sluttande kurva) vad gäller trafiken till Blondinbella.se förra veckan. Det kan man se på SIS-index, där Blondinbella.se fortfarande intar femteplatsen på listan över de mest välbesökta sajterna och är den ojämförligt populäraste bloggen.
  http://sis-index.se/site-information/10078/

  Det tyder antagligen på att Blondinbella.se har relativt liten sökmotortrafik till sajten och en högre grad direktbesökare och besökare som kommer via länkar. Blondinbella är fortfarande ett starkt varumärke i bloggvärlden.

 • Pingback: Veckan som gick – Vecka 47 « Same Same But Different

 • http://blog.marcus-olsson.com olssonm

  Det verkar gå framåt för dem, Blondinbella är uppe i snart 3000 på Google, gick överraskande snabbt?

  Blev för övrigt livrädd när jag läste det här och kollade igenom mina egna taggar extra noga.

  • http://www.lindqvist.com/ Nikke Lindqvist

   Javisst! Det är skönt att veta att det är reversibelt. Jag tror att de har
   gjort en re-inclusion request. Det ser sämre ut för flera av de andra
   bloggarna fortfarande, men även de återvinner sakta sina sidor.

   Vi är nog några stycken som har stirrat några extra gånger på våra
   canonical-taggar de senaste veckorna.

 • Pingback: >BlondinBella försvann plötsligt från Google...

 • Pingback: Var är Hallsberg?

 • Pingback: Canonical, 301, noindex för att undvika duplicerat innehåll

 • Pingback: Googles viktigaste uppdateringar genom tiderna