Sverigedemokraterna.de etta på Google

Sedan i morse står det klart att sverigedemokraterna.de klarade det som ingen trodde att den skulle klara – att placera sig överst i sökresultaten när man söker efter sverigedemokraterna i Google. Jag trodde initialt att den skulle klara att ta sig in på förstasidan, men ingenting mer.

Jag hade fel, men när jag fällde omdömet i min första bloggpost om satsningen kunde jag inte veta att Sverigedemokraterna skulle fatta så många katastrofala beslut kring detta som de gjorde, och faktiskt själva ställa till det så att tre av fyra partisajter helt och hållet försvann från förstasidan i Google.

Någon har istället satt igång en AdWords-kampanj som verkar ha en lite för låg daglig budget eftersom annonsen mest syns på nätter och tidiga morgnar.

Det som nu ska bli spännande att se är om sverigedemokraterna.de kommer att befästa den här förstapositionen eller om den kommer att börja studsa. Det som talar för att den kan bita sig fast vid förstaplatsen är att domänen så väldigt väl överensstämmer med sökfrasen.

Ett annat sökresultat som jag noga följer privat, och som har en liknande situation, är sökresultaten kring sökfrasen sökmotoroptimering. Där växlar förstaplatsen mellan en wikipediasida och Pineberrys sajt sokmotorkonsult.se och med den här sajten som ständig trea med kategorisidan sökmotoroptimering. Magnus sajt tog sig förbi wikipediasidan för någon månad sedan men knuffades bara härom dagen tillbaka ett snäpp igen.

Efter att ha sett den specialbehandling som sverigedemokraterna.se fick av Google, tycker jag att det finns en chans att sverigedemokraterna.de lyckas bita sig fast vid förstaplatsen. Sajten är hur som helst redan betydligt mer relevant för sökfrasen än vad Wikipedia-sidan är.

När sverigedemokraterna.se så småningom kommer tillbaka med sin förstasida har jag ändå svårt att tro att den kommer att ses som mer relevant än sverigedemokraterna.de.

Sedan måste jag lägga till att jag under de senaste dagarna har fått ta emot otaliga tillmälen och blivit kallad både det ena och det andra av upprörda sverigedemokrater. Senast nu, inatt då jag blev kallad kriminell i rubriken till en bloggpost. Dessutom har jag fått motta ett par uppenbara hot, bland annat här och i kommentarerna till en utmärkt text om Sverigedemokraterna av @nolingo. Hoten är förstås ämnade att få mig att hålla tyst i ämnet.

Det fungerar, som ni märker dåligt.