Sveriges charmigaste hund (med porrspam i pipeline)

Hanna här på kontoret uppmärksammar mig på Facebook-annonserna för en tävling (eller vad det är) för att utse Sveriges charmigaste hund. Ett upplägg som gjort för att bli viralt och lika upplagt för att sluta i en massa upprörda användare som plötsligt får porrspam till den e-postadress de använder för Facebook.

Jag går in på sajten som annonserna länkar till: hund.nominering.se. En sajt fylld av charmiga hundar (eller snarare fluffiga valpar) och tanken är att jag, som hundägare ska lockas att ladda upp gulliga bilder på min charmiga hund.

Till min förvåning har man inte byggt en app som hamstrar e-postadresser från Facebook, utan när man har godkänt villkoren så kan man enkelt gå vidare och ge Euroads, som driver tävlingssajten sina personuppgifter, inklusive adress och mobilnummer. Villkoren ser i det första steget inte så väldigt farliga ut. Om någon läser dem, kanske de reagerar över bredden på de erbjudanden som man förväntas vara måltagare till när man accepterar villkoren. Allt från erotiska erbjudanden till erbjudanden från TV-leverantörer, om viktminskning, bolån, dating, krämer och tandvård…

Nåväl. Den modige, eller troligen oftast den som aldrig läser villkor, kanske går vidare ändå, men i steg tre finns ytterligare ett tillfälle då man återigen medger att man har läst villkoren. Den här gången ser de lite annorlunda ut. Den fullständiga versionen återfinns här: www.euroads.se/sites/se/surveys/179/survey.php?terms

Det är inte nådigt vilken mängd med olika företag som tillåts skicka mail till en, och inom vilken mänd av områden, och Bonnier är med som vanligt. Men dessutom är listan över företag som du nu har gett rätt att ringa dig rätt lång den också:

Australian Wine Club (www.australianwineclub.se)
Boxer TV Access AB (www.boxer.se)
Cigna (www.tandforsakring.se/)
Dagens Nyheter AB (www.dn.se).
Egmont Kärnan (http://www.egmontkarnan.se/)
Fortum (www.fortum.se)
Fyrklövern (/www.fyrklovern.se/)
Förlags AB Albinsson & Sjöberg (www.fabas.se/)
Grace Wellness (www.gracewellness.se/)
HomeEnter (www.homeenter.com/sv/portal)
Hälsa (www.halsa.se/)
LevaPS! (http://leva.nu/)
Jacobsen Publications (www.jacobsen-publications.se)
JCJ Group AB/Minutra.se (http://www.minutra.se/)
Lectinect (http://www.lectinect.se/)
Miljonlotteriet (https://www.miljonlotteriet.se/)
Queen of Shaves (http://www.shave.com/woman/)
King of Shaves (http://www.shave.com/home/)
Sydsvenska Dagbladet AB (www.sydsvenskan.se/)
Telenor Sverige AB (www.telenor.se/)
Veckans Affärer (http://www.va.se/)
Vesterålens Naturprodukter AB (http://www.vnp.se/)
Callia (www.callia.no)

Men inte nog med det. Det finns mer. SATS får ringa dig, Fyrklövern kommer att kontakta dig per brev, telefon eller e-mail med attraktiva serviserbjudanden och om du bor i postnummerområdena 10000-23000 eller 40000-42000 så lär du höra ifrån Lets Deal i stort sett dagligen. Dessutom kan du bli kontaktad av VirCall (www.vircall.eu) och VirNet per telefon, e-mail eller sms som också förbehåller sig rätten till att registrera data och kontaktinformation till senare användning.

Hoppas att det var värt det, för att få din hund i tävlingen om Sveriges charmigaste hund.

Hur många läser villkoren tror ni? En procent? Kanske så många som fem procent? Tror ni att de i så fall går vidare i tävlingen? Vilka tror ni att de de återstående blir irriterade på när det börjar komma mail som de inte vet med sig att de har beställt och telefonsamtal från företag som de troligen inte har något tidigare förhållande med och som ringer trots att de har nixat?

Jag kan bara inte förstå hur det här kan vara bra marknadsföring, men det står ju helt klart att den funkar, eftersom Bonnier om och om igen använder sig av den här sortens marknadsföring.

Jag tycker mest att den ger dålig smak i munnen, och är precis sådant som gör att den där smaken smittar av sig även på rekryteringsplattformen, som numera, ständigt, verkar vara Facebook.