Jag tittade just igenom de oficiella resultaten för sökorden i SEO-forums sökmotoroptimeringstävling och upptäckte någonting konstigt. För fyra av tävlingsfraserna (sökmotoroptimeringstävling, aftonbladhet, svenska dagbladhet och internetvärd) ger Google mellan 50 000 och 100 000 resultat, men för den femte söktermen, expressn, påstår Google att det finns hela 520 000 svenska sidor. Jag använde de fem olika oficiella söklänkarna som tävlingsledningen kommer att använda när tävlingen avgörs. Söker man från Google.com, och utan språkval får man betydligt fler sidor i retur, men det är fortfarande tävlingstermen expressn som enligt Google finns på flest sidor. Hela 1 380 000 stycken faktiskt.
Eftersom Google vägrar att visa mer än de första 1000 resultaten så är det svårt att säga vilken domän som har genererat alla dessa tusentals expressn-resultat, eller lagt alla dessa länkar. Yahoo! vill bara kännas vid 36 900 och Windows Live känner bara till 11 857 sidor som innehåller ordet expressn. Det verkar hur som helst klart att någon verkligen har jobbat på att lägga ut länkar för ordet. Skumt. Är det någon som vet var alla dessa sidor kommer ifrån?
Föresten lade jag för första gången märke till att Google inte längre ger några förslag på rättstavningar är kul, men inte sådär jätteförvånande. Algoritmen har helt enkelt lärt sig att det nu finns ord som dessa. Jag är inte helt säker på när denna förändring inträffade, men det borde innebära att Google nu har bildat sig en uppfattning om orden och sorterat in dem i någon sorts semantiskt fält.
Jag har försökt se några tecken på att Googles förändrade algoritm med hänsyn till Google-bomben kan påverka resultaten, men kan inte se några. Inte så konstigt egentligen. Alla sajter i tävlingen är ordentligt on-site-optimerade och de flesta har också gjort rätt vad gäller att optimera en sida per sökfras för all intern länkkraft inom sajten. Här har man visserligen valt lite olika strategier. Några tävlingsbidrag har optimerat sajtens förstasida för en av sökfraserna, andra har valt min strategi, som är att låta förstasidan få en underordnad betydelse, och sprida all länkkraft till de olika underkategorierna. På så sätt visar sajten ordentligt att den vill ranka för den fras som den får underlänkar till, och därmed borde man kunna undgå Google-bomb-problemet.