Yelp.se versus Reco.se

En ny stor social media-sajt har stigit in på den svenska arenan. Yelp öppnar i Sverige under svensk domän (yelp.se) och även om jag sedan en tid har lämnat Reco.se så har jag hjärtat kvar där och tycker att det ska bli otroligt spännande att se hur Yelp kommer att klara av att ta sig an den svenska marknaden. Så här ser de ut. Sökningen är efter frisörer på Kungsholmen och ett par av de som listas ligger ju faktiskt här:

Reco.se var den första rena omdömessajten i Sverige (även om Cint fanns där, några år innan), och även om det alls inte har varit någon hemlighet att Yelp stod som modell för de första versionerna av sajten, så tycker åtminstone jag, att Reco.se har utvecklats någonting alldeles otroligt under åren, medan Yelp fortfarande har ett formspråk från tidigt 2000-tal och funktionalitet som börjar kännas en smula… tja, mossiga helt enkelt.

För där Reco och även Rejta har försökt renodla sina funktioner och skala bort sådant som inte fungerar så bra där urvalet är mindre, så har Yelp levt i en annan verklighet. I städer som San Fransisco, New York, London och Hamburg finns det fortfarande gott om företag kvar när man använder filterfunktionerna på sajten, men vad händer när man söker efter barnvänliga frisörer i Säffle?

Om jag fortfarande hade varit kvar på Reco.se så skulle jag vara otroligt full av kamplust just nu. Yelp.se har vid tidigare etableringar visat att man är bra på att ta sig an nöjeslivet, och har lyckats få rätt publik på sina Yelp-fester och dessutom konverterat dem till användare. Men här kommer de in på en lite mindre marknad, där det finns två etablerade konkurrenter, som båda har god märkeskännedom. Yelp börjar nu ikväll med 20 sidor i Googles index (som alla handlar om städer utanför Sverige). Reco.se har i skrivande stund över 6 miljoner sidor i Google-indexet.

Dessutom har man att konkurrera med Ted Valentins kartsajter, som har sina egna fasta användargrupper.

Yelp kommer in på en marknad som där det är fler än omdömessajterna som är duktiga på att konkurrera på lokala sökningar. Förutom Reco, Rejta och Teds kartsajter vill Eniro.se, Hitta, 118100, Lokalguiden, 121.nu och åtskilliga nischsajter inom områden som frisörer, tandläkare, restauranger mäklare och evenemang. Dessutom har ju Google själva en viss faibless för att vilja synas själva på lokala sökningar, vilket gör att den verkliga konkurrensen numera handlar om att synas med objektssidorna.

Innan jag slutade på Reco lyckades vi vända en katastrofal trafiksituation efter Panda 3.1, då trafiken sjönk till nästan hälften av tidigare, och sajten är nu uppe på samma nivåer som i fjol, medan Rejta.se ligger kvar på samma nivåer som efter Panda-fallet och kanske till och med har fortsatt att tappa en del av sin trafik.

Nu har Yelp så bra dragkraft i form av sina andra domäner att de med all säkerhet snabbt kommer att få sina sidor såväl indexerade som placerade även för svenska sökfraser. Men det kommer definitivt bli spännande att följa sökresultaten framöver. Disruptivt är ett ord som dyker upp i huvudet när jag tänker på det.

Vad tycker du om Yelp-sajten? Funkar den för svenska förhållanden? Och vad tycker du om de ”tusentals” om dömen som Yelp verkar ha hyrt in studenter till att skriva innan släppet. Känns det som att de stämmer? Hur tycker du att sajter står sig mot Reco och Rejta?

Andra som skrivit om Yelp.se:

 

 • Pingback: Hjälp av Yelp | evelinaander.se

 • http://twitter.com/Cintanders Anders Nyman

  ”Reco.se var den första rena omdömessajten i Sverige”. Jaha. Jag antar att Cint.se, som lanserades sommaren 1999, var den första ”smutsiga” då?

 • Pingback: ”Sveriges första renodlade omdömessajt” « Cint blir Knyt

 • http://twitter.com/AlexanderEdbom Alexander Edbom

  Jag gillar design på Reco mycket mer än det jag har sett på Yelp hittills. Många tråkiga och mörka färger som får mig att bli trött och vilja sova. Men det är kanske bara jag som reagerar så.

 • http://twitter.com/Cintanders Anders Nyman

  Jag glömde lägga till länken till mitt inlägg om att Cint.se minsann var Sveriges (och en av världens) första omdömessajter 😉
  http://cint-blir-knyt.se/2012/03/sveriges-forsta-renodlade-omdomessajt/

 • http://www.kakadutraders.se Anders Karlsson

  Dom verkar inte ta sitt egenproducerade innehåll på allra största allvar, kollade deras Androidapp på min Android men det blev stopp när jag läste texten: ”Yelp för IPhone är här för att hjälpa dig.”. Naturligtvis blev det stopp där, en sådan app kan man ju inte besudla en Android med. Sedan har jag sett otaliga exempel på extremt slarvig kategorisättning, denna tyckte jag var riktigt bra: http://prntscr.com/739me