Ensidia – skrattretande dåliga på SEO

När ett företag som är kringgärdat av så många varningar som Ensidia påstår sig att vara (ordagrant och korrekt citerat) ”en av Europa bästa aktörer inom SEO” och samtidigt själva har en sajt som verkar vara gjord helt utan några som helst insikter om sökmotoroptimering vad som krävs för att placera sina sidor i Googles sökresultat. Men med tanke på att Ensidia främst verkar ägna sig åt domänskojeri så kanske det inte spelar så stor roll för dem? För faktum är att det är lite märkligt med ett företag som själva hävdar att de är ledande och som inte ens syns i Google när man söker på deras namn.

Faktum är att man kan använda Ensidia som ett praktexempel på hur man kan göra när man gör en sajt som inte verkar vilja synas på någonting över huvud taget. Så här ser sidan om sökmotoroptimering ut.

Här är 10-i-topp listan över de fel som gör att Ensidia inte syns på någonting över huvud taget – det kan ju vara bra för dem att veta utifall att de någon gång skulle vilja hjälpa sina kunder med sökmotoroptimering…

 1. Alla sidor på sajten saknar title
  …eller, de har title-taggen på varje sida, men har inte skrivit in någon text mellan <title> och </title>
 2. Ingen av sidorna på sajten har en h1-rubrik
  …istället  används en <p> med en klass
 3. Det finns inga textlänkar mellan sidorna på sajten
  … istället är det bilder som länkats utan någon som helst ankartext. Man har inte ens utnyttjat det för html 4 obligatoriska alt-attributet på bilderna eller möjligheten att lägga ett title-attribut på länkarna i den bildbaserade menyn.
 4. Alla de fem undersidorna på sajten länkar till en annan sida än startsidan, istället för att länka till roten
  …det gamla klassiska felet att länka till /index.html istället för bara till /
 5. Ingen av sidorna på sajten har en description-text
  … och ja, jag hävdar med bestämdhet att description-texten faktiskt har betydelse, oavsett att väldigt få andra håller med mig.
 6. URLarna på sajten är långt ifrån optimala – varför kalla sidan om sökmotoroptimering för sokmotor.html?
  …det kunde ha varit värre, men varför inte utnyttja filnamnen fullt ut? Kan det vara så att sidorna är kodade på en gammal dator som bara klarar 8 tecken plus suffix för filnamnet? Eller vad sägs om filnamnet webbho.html?
 7. Varför inte utnyttja texten på förstasidan till att länka till undersidorna?
  …om det nu är så att man skulle vilja synas på ordet sökmotoroptimering, varför inte länka ordet från löptexten på förstasidan, och varför utnyttjar man inte det faktum att företagsnamnet står utskrivet i sidfoten på varje sida till att länka det till sajtens förstasida?
 8. Någon enda liten länk kan väl sajten var värd?
  …med tanke på att det vanligaste omdömet om Ensidia på webben är att de är domänskojare, så är det smått häpnadsväckande att de inte har utnyttjat åtminstone någon av sina egna domäner till att länka till sig själva. Ensidia är dessutom otroligt flitiga på att skapa egna sidor om sig själva på andras sajter, men inte heller från dessa har man lyckats med konststycket att länka till sin egen sajt. De enda två länkar som jag kan hitta till dem är från Webmaster Network (WN) och de är föga smickrande:
 9. Skrev jag något om texterna på sajten? De verkar finnas där mest bara för att det bör finnas text där. Eller vad sägs om följande beskrivning av de stora sökmotorerna? ”Ensidia håller sig hela tiden uppdaterad på förändringar i algoritmerna hos Microsoft, Google (Live Search) och Yahoo.” Det är så dåligt…
 10. Men texterna på sajten är ändå oändligt mycket bättre än all den dynga som någon försöker fylla webben med, alltid under rubriken Ensidia. Det är tomma bloggposter på Metro-bloggar, inklistrade texter från Wikipedia som inte har någonting som helst med Ensidia att göra. Det är troligen det sämst utförda försök att dölja sitt dåliga webbrykte som jag någonsin har sett. Peter Forsman har samlat ihop en bra lista över denna typ av sidor som någon skapar för att försöka fylla ut sökresultaten.

Nåväl. Nu ska det faktiskt bli spännande att se om någon på Ensidia kommer att läsa den här bloggposten och börja städa upp på sin sajt. Det är ju möjligt att det kommer att ske, men jag har en distinkt känsla av att inte ens så här handfasta råd kommer att bita på företaget som alltså kallar sig ””en av Europa bästa aktörer inom SEO”.

 • http://twitter.com/micaelwidell Micael Widell

  Är det alltså viktigt att ha text-länkar (i motsats till bildlänkar) mellan sidorna på sajten? Kan man rädda sig med bra alt-texter på bildlänkar? Ska se över mina egna sajter gällande detta…

  • http://www.lindqvist.com/ Nikke Lindqvist

   Det tycker jag definitivt du ska göra. En länk är en röst på en sida i Google, och det vi röstar på att den ska synas på är ordet som är länkat.Kolla in den här listan, den gäller fortfarande faktiskt även om den är över tre år gammal.
   http://www.lindqvist.com/25-saker-som-sanker-en-sajt-hos-google/

 • http://tnt.nu Fredrik

  Sidan tycks inte känna något annat syfte än att lura småföretagare att de är specilister på SEO, när ringer runt och säljer domän-paket. Men ändå intressant att de gjort en så uppenbart dålig hemsida.

 • http://tnt.nu Fredrik

  Glömde att lägga till att sidan endast har två inläkar, båda från wn.se. Inte konstigt att den är svår att googla på. Utan wn skulle den inte varit indexerad.

 • http://magnus.thörnblad.se Magnus Thörnblad

  hoppsan! verkar ju inte direkt proffsigt ;-).
  bra lista, fanns nog några saker där som jag bör tänka på också *rodnar* men så jobbar jag ju inte med SEO heller som Ensidia gör, så jag är nog ursäktad.
  ska även beta av din lista du länkar till i kommentaren. tack!

 • Philip

  Pinsamt! Bra att detta kommer fram så att småföretagare som tror sig köpa SEO har en chans att Googla på deras namn.

 • http://www.sokmotoroptimering.nu/ David

  Jag är en av dem som håller med om punk 5, att meta desc har betydelse. Det ska vara en kort beskrivning av sidan som dessutom ofta visas i sökresultaten. Har man en sökmotor så är det sannolikt att man tittar på just meta desc när man vill reda ut vad sidan handlar om, dock såklart i kombination av vad som faktiskt står på själva sidan.

  • http://www.lindqvist.com/ Nikke Lindqvist

   Tack för lite medhåll. Jag är fast övertygad om att den har större betydelse
   än vad som är allmänt spritt.

   Och faktum är att jag hade ett experiment för ett tag sedan där jag länkade
   till en sida med en viss fras som länktext som inte fanns med på sidan
   ifråga utan bara i descriptiton-texten och där sidan snabbt placerade sig på
   denna fras (och naturligtvis med texten highlightad i sökresultaten).

   • http://www.cyberworks.se Håkan Persson

    Gjorde ett liknande test för en sida med ganska många bilder som jag utnyttjade för att sätta alt=”sökbegrepp som gav kanske 100-200 sökningar/mån med låg konkurrens” i kombination med 1-2 länkar med motsvarande ankartexter. Fungerade klockrent och gav 1-5 placeringar för de allra flesta och dessutom blev begreppen highlightade i googler. Apropå description så ska det väl sitta i ryggmärgen att det ska finnas med. Kanske inte har lika stor betydelse som för tio år sedan men i fallet du beskrev är det ju klockrent. Sedan finns det en sökmotor som kallar sig BING, om någon missat det:-) Jobbar med en del siter med hela världen som målgrupp och BING ger en del trafik som är synd att schabbla bort.

 • Pingback: Vecka 39 – Familjen växer! - PRODUKTION203

 • Håkan Persson

  Det är tyvärr precis sådana här företag, eller vad det är för nåt, som kastar skugga över seo-branschen. I alla fall den del då aktiv försäljning sker. Det vore inte fel med att hitta någon form där en branschorganisation utsåg företag som sedan kunde kalla sig auktoriserade med någon form av trygghetsmärkning. Visst finns det listor mm men hur många entreprenörer har tid med att läsa nischade bloggar om SEO? Nu när annonsmarknaden och katalogföretagen allmänt möts med misstänksamhet vore det fantastiskt bra om vi kunde hjälpas åt att göra allt för att inte hamna i det facket. En kund ringde mig senast i veckan efter att ha fått en faktura (Boråsföretag såklart) på 3990 för sökmotoroptimering som innebar registrering i google och andra sökmotorer (låter som …. 2001). Eftersom de lägger möda på sånt så verkar ju företag tyvärr betala.

 • http://www.bcehemsidor.se Bonneville – bcehemsidor

  Håller med på alla punkter, men har själv en tråkig erfarenhet av punkt 1-5.

  Jag arbetar med Joomla och köpte ett fint seo plugin för att det skulle hjälpa mig
  i det dagliga arbetet på ett mer automatiskt sätt. Tyvärr fanns det inte på svenska.

  Så jag börja översätta och när det var klart spara jag de olika filerna. Det jag glömde
  bort eller missa totalt. Var i notepad++ att ställa om ifrån ansi till utf-8 som är den
  svenska standarden för å, ä, ö. Så när jag spara filerna så kan ni gissa om jag fick
  bakslag på detta.

  Hela sidan, undersidor osv, fick istället för korrekta titlar, meta description, meta keywords.
  som ex, sökoptimering = istället (s^?!koptimering) osv…Det här gjorde min erfarenhet även om
  det var ett ofrivilligt expriment till att förstå hur viktigt det är med en helhet på relationen
  på de punkter du tar upp här.

  Det jag skulle ha gjort istället hade varit att testa på en demo sida innan jag skjuter skarpt.
  Men misstag händer ibland. Jag blev totalt bortsållad efter detta misstag och det tog ungefär
  1månad att komma tillbaka på ruta 1.


  Jag är inte längre förvånand över att se hur många bluffare, skojare osv som rör sig i sökoptimering,
  annons branschen osv. Där det för alla stackars företag som kanske har det stressigt eller totalt
  blir överumplad av dessa skojare. De har lyckligtvis hittat en formel och en mall att köra på.

  Nr 1 blir du lurad skriv eposta, faxa om det går, för oftast så har dessa skojare sett till så du
  inte får kontakt med dem. De vet att största mängden personer blir rädda för att fakturan ska gå vidare
  Att göra: Polisanmäl detta och sedan kan du visa upp det till ev, inkasso, kronofogd eller tingsrätt

  Nr 2: Kontakta svensk handel och be få tala med någon rådgivare.

  Nr 3: Kontakta din lokala Näringslivshus för företagare

  Nr 4: Din Företagsförsäkring = Tala med ditt försäkringsbolags Jurist

  Nr 5: Företagarna eller Unionen = Du behöver vara medlem, kontakta deras rådgivare och jurist.

  Den listan borde vara en god hjälp.

  Då jag jobba som Företagsäljare för några år sedan så hjälpte
  jag en mängd kunder att bli av med bluff fakturor osv.

 • http://musikpromotiononline.blogspot.com/ Johnnyriot666

  Pinsamt.

 • http://www.superdani.se/ Daniela Ferm

  Haha, ja du har rätt. Det där var faktiskt roligt. :)

 • http://grenfeldt.com Jonas

  Herregud vilka tomtar, pinsamt är bara förnamnet. Men det är väl så det fungerar i de flesta branscher, vet själv några ”jobbsiter” som knappt är indexerade men som säljer platsannonsplats till andra företag…

 • Pingback: Ensidia KB / MNL Invest – Skolexempel på patetiska bluffares misstag | Internet Sweden | Varningskollen