Ordet hen är ett fantastiskt praktiskt ord. Det har flera olika användningsområden, där flera är praktiska och egentligen bara en är könspolitisk. Språkforskaren Per Ledin har gjort en riktigt bra sammanställning med 100 exempel från svenska bloggar, där han har identifierat fem olika kontexter.
Könsöverskridande hen (definit hen, korrelatet är könat och har specificitet): Det var först när jag lärde känna Minou som jag förstod att jag fanns – och sedan lärde hen mig att inte känna skuld över min existens.
Anonymiserande hen (definit hen, korrelatet är okönat och har specificitet): Samtidigt som det inte är så hett, jag menar, tidigare i kväll blev en av ungarna * säger inte vem * helt förstörd för att hen inte klarade av att framkalla ett gäsp.
Okänt kön (definit hen, korrelatet är okönat och har specificitet): Jag ska göra en telefonintervju typ exakt nu eller om två minuter men nu har ungjäveln (eller om det är gnälltanten?) i lägenheten nedanför dragit igång pianokonsert. Det låter som att hen sitter och spelar i vårt vardagsrum.
Indefinit hen (hen har specificitet, korrelatet har icke-specifik referens): Hade någon sagt till mig för tio år sedan – eller bara fem hade nog räckt – att Jocke Berg från Kent skulle sjunga ledmotivet i en Pixar – film hade jag sagt att hen var galen och borde kolla upp sig hos lämplig psykolog.
Generiskt hen (hen och korrelatet är icke-specifika och generiska): Vill man går det även att koppla köpet till köparens Facebook-sida så hens vänner direkt ser att hen köpt en fika för pengarna.
Jag använder fyra av dessa, men har, i likhet med många andra, svårt för den könsöverskridande kontexten, som väl också är den som de allra flesta vänder sig emot så starkt att de inte kan se skillnaderna i användningsområde. För det finns inget som kan reta upp flashbackare och antifeminister så mycket som att dra till med ett hen mitt i ett inlägg. Det fungerar mycket väl även i diskussioner med SD-svansen på Avpixlat. Ordet förblindar fullkomligt och får motdebattörerna att fullständigt tappa koncepterna.
I det läget kan det vara läge att plocka fram Christian Geijers fantastiska skapelse:
Hen för dummies
Hen för dummies förklarar på ett enkelt sätt varför hen behövs i dagens språk.
Faktum är att jag på 80-talet vände mig lika starkt mot ordet hen som många hen-motståndare gör idag. Men jag har vant mig, och också insett att språket har förändrats på ett sätt som gör det krångligt och omständligt att gå omvägarna runt hen när man vill inte vill använda genusmarkörer i sitt språk. Det var enklare förr. Idag har hen kommit för att stanna.
Pingback: Hon, han och hen ()
Pingback: Min ordlista | Genustestet()