Jag vet inte jag, men jag finner någonting djupt oroande med att det är just Kalmar kommun som satt en sökruta á la Google på sin förstasida. Det är snyggt, men som sagt en smula oroande. Just för att det är Kalmar kommun som blir först i landet med att välja sök framför navigation på förstasidan.
Sajten har en mycket bra koppling mellan sökning och navigation, och det är lätt hatt hitta fram till information man eftersträver. Formen känns modern även på undersidorna och
Några invändingar finns det. RSS-flödet till exempel. Man skulle kunna tänka sig att det skulle innhålla de senaste artiklarna på webbplatsen, sammanfattningar av politiska beslut ja kanske till och med någonting så torrt som sammanträdesprotokoll från politiska nämnder och från fullmäktige. Det gör det inte. Det finns bara ett RSS-flöde på sajten och det innehåller kommunens evenemangstips. Det är ju rätt cool i och för sig. Men jag skulle nog vilja ha mer av min kommun, i demokratins namn så att säga.
Sedan kunde väl någon ha get kommunens utvecklare tipset att lägga en title-tagg på länkarna in till de olika områdena från sajtens förstasida. Det är ju inte precis så att kommunen saknar folk som säger sig kunna sökmotoroptimering…
Tack till Erik för tipset.
Läs även vad andra bloggare har att säga om kommunala webbplatser, kalmar, RSS.
Uppdatering och tillägg: Fredrik Wackå har gjort en mer seriös utvärdering av Kalmar.se, och konstaterar att man, precis som på de flesta kommunala webbplatser är urdåliga på att använda samma språk som sina användare. Han konstaterar att sökningar på ”dagis”, ”socialbidrag” och ”skollov” fungerar inte alls, medan ”kommunalråd”, ”bygglov” och ”brandkår” funkar fint.
Jag kan tillägga att ”barnomsorg”, ”förskola” och ”försörjningsstöd” funkar fint. Hur man ska ta reda på när skolorna har lov går jag däremot bet på jag också. Det är samma symptom som att det till helt nyligen inte gick att hitta någon relevant information om ”förtidspension” på Försäkringskassans webbplats, eftersom det numera heter aktiveringsstöd i Försäkringskassans interna och politiskt styrda vokabulär.