Kolla hastigheten på bredbandet och sätt press på leverantörerna

Jag har jobbat alldeles för intensivt de senaste veckorna och hade helt missat lanseringen av Bredbandskollen.se. Jag har tidigare, med skiftande resultat försökt använda TP/Test, programvaran bakom sajten. I bägge fall handlar det om att mäta hur snabb anslutning man egentligen har – såväl vid nedladdning som vid uppladdning.

DN skriver idag om Erik Hellsten som har lyckats få sin bredbandsleverantör Bredbandsbolaget att sänka priset på tjänsten han köper, eftersom han, trots att han betalar för 24 Mbit per sekund bara lyckades komma upp i 5 Mbit per sekund. (Det är för övrigt exakt samma hastighet som jag mäter med Bredbandskollen.se.)

När han klagade hos leverantören och använde deras mätmetoder kunde han tvinga upp anslutningen i 10 Mbit per sekund, vilket alltså var långt ifrån de 24 Mbit per sekund som han betalade för.

Efter en långdragen strid med Bredbandsbolaget och en ARN-anmälan, har betalar han nu istället för 8 Mbit per sekund. Fortfarande lite tveksamt om ni frågar mig, men Erik verkar nöjd med uppgörelsen. Frågan är väl nu hur nöjda bredbandsleverantörerna blir när fler börjar komma med klagomål på diskrepansen mellan den hastighet man betalar för och den hastighet som faktiskt levereras.

——–

IDG skriver att Bredbandskollen inte är något säkert verktyg.

 • Mikael

  Jag har köpt tele2’s mobila ”bredband” innan dom satte ett tak på 5 Gb/mån för trafiken och jag kommer upp i 15% av upp-till-hastigheten… Jag tänker följa detta exempel och se hur jag kan gå vidare med det här.

 • Mikael

  Jag har köpt tele2’s mobila ”bredband” innan dom satte ett tak på 5 Gb/mån för trafiken och jag kommer upp i 15% av upp-till-hastigheten… Jag tänker följa detta exempel och se hur jag kan gå vidare med det här.

 • anita johansson

  jag betalar 320 i mån. vadför jag för det?

 • anita johansson

  jag betalar 320 i mån. vadför jag för det?

 • Jampeman

  Ni är inte ensamma ..Telia har dragit ner mig för ett tag sedan från faktiska 24/mb-s till först 10.99 för att sedan till 6.99..Jag skulle vilja veta vart resten har tagit vägen med?,,jag byter till hm…(ingen reklam) för dom lova 24mbs och om dom inte kunde stå för de så skulle jag återkomma.
  Har testat nätet hela tiden sedan 2005..O Telia sk (vet att de varit så) hela tiden fast jag har de på papper.

 • Jampeman

  Ni är inte ensamma ..Telia har dragit ner mig för ett tag sedan från faktiska 24/mb-s till först 10.99 för att sedan till 6.99..Jag skulle vilja veta vart resten har tagit vägen med?,,jag byter till hm…(ingen reklam) för dom lova 24mbs och om dom inte kunde stå för de så skulle jag återkomma.
  Har testat nätet hela tiden sedan 2005..O Telia sk (vet att de varit så) hela tiden fast jag har de på papper.

 • Goran 65

  jag har seths bitcom 16000 men komer upp i hastig het 15,77 o betallar 403kr i månade är det inte dåligt….