Socialdemokraterna i Google-resultaten

Socialdemokraterna har vunnit åtskilliga priser för sin webbplats som, liksom Folkpartiets och Kristdemokraternas sajter, ligger i EPiServer. Även om jag tidigare har kritiserat en tendens till att radera sin politiska historik så finns det en medveten strategi bakom sajten som jag tycker saknas hos andra partier.

De sökförslag som visas när man börjar skriva ordet socialdemokraterna i Google innehåller inga spår av sakpolitik och socialdemokraterna.se har bra synlighet för alla sökförslagen. På ordet [socialdemokrati] ligger sajten under Wikipedia, men med en sida som är skapad för att svara upp på sökfrasen och som ger svar på frågan. Det är dock den sökfras där Socialdemokraterna själva har sämst synlighet.

Det allmänna intrycket för sökfrasen [socialdemokraterna] är faktiskt det bästa bland partisajterna. Socialdemokraterna har som enda parti lyckats med att lägga till bilder på sin Google-platssida vilket ger en stor röd ros till höger på sidan i sökresultatet. Det, i kombination med att de, liksom Centerpartiet, har fullständiga webbplatslänkar, gör att de fullkomligt dominerar det första intrycket på sidan. Särskilt som Google har gett dem den typ av varumärkesstatus som enbart ger sju sökträffar på förstasidan istället för de vanliga 10.

Socialdemokraterna i Google 2013-03-07 – Klicka för större bild.

Däremot finns det inga som helst nyhetsresultat för sökordet socialdemokraterna vilket kanske speglar den aktuella debattläget. Det råder viss stiltje så här 18 månader innan valet. Att Socialdemokraterna Nynäshamn har köpt en AdWords-annons på sökfrasen känns lite udda, de borde kunna avgränsa den lite bättre geografiskt så att den inte visas för mig som söker från Stockholms innerstad. (Å andra sidan kan man tänka sig att de har utnyttjat en av Googles gratischeckar.)

  1. Den egna sajten, med fyra fullständiga sitelinks och kartkoppling. (S)
  2. Wikipedia-sidan om socialdemokraterna i Sverige.
  3. Riksdagen.se
  4. DN.se – Temasidan om Socialdemokraterna
  5. Den egna YouTube-kanalen (S)
  6. Det egna Twitter-kontot (S)
  7. Twitter-söksidan för hashtaggen #socialdemokraterna (en intressant, omodererad, träff som partierna behöver hålla koll på framöver)

    === sidan två ===
  8. Det egna Facebook-kontot (S)
  9. Ålands Socialdemokrater (S, socialdemokratin är ju internationell)

    – Bildblocket som enbart består av fem logotyper
  10. www.varmland.sap.se – Socialdemokraterna i Värmland (S)
  11. www.norrkoping.sap.se – Socialdemokraterna i Norrköping (S)
  12. www.boden.sap.se – Socialdemokraterna i Boden (S)
  13. www.s-info.se/region/default.asp?id=222 – Socialdemokraterna i Vaggeryd (S)
  14. www.s-info.se/region/default.asp?id=197 – Socialdemokraterna i Uddevalla (S)
  15. www.s-info.se/region/default.asp?id=40 – Socialdemokraterna i Avesta (S)
  16. www.s-info.se/region/default.asp?id=178 – Socialdemokraterna i Karlskoga (S)
  17. Wikipediasidan om Socialdemokraterna internationellt.

Det ger ett synlighetsvärde på 70 % vilket är otroligt bra när förstasidan bara består av 7 träffar. Det känns dock märkligt att det inte finns några andra mediaträffar än DN.se. Sakpolitiken är, liksom för de flesta övriga partier, rätt frånvarande i just det här sökresultatet, men det märks på de relaterade sökningar att det finns ett intresse av att jämföra socialdemokraterna med moderaterna…

===

Det här var sjätte delen av min genomgång av de politiska partiernas synlighet i Google.

Tidigare poster

Centerpartiet

Folkpartiet

Kristdemokraterna

Miljöpartiet

Moderaterna

Kommande poster

Sverigedemokraterna

Vänsterpartiet