Centerpartiet – närvaro i Google-resultaten

centerpartiet-suggest-2013-03-03-1

Centerpartiets sökförslag domineras just nu av arbetet med centerns nya idéprogram, som ju väckt mycket uppmärksamhet under vintern.

Den egna närvaron på sökfrasen [centerpartiet månggifte] är nästan obefintlig, där Centerpartiet själva enbart syns på plats åtta med en träff från en lokal förening i Jönköping. Sökningen [centerpartiet ideprogram] fångas upp betydligt bättre, där har Centerpartiet de tre första träffarna i sökresultatet. Den egna närvaron på det tredje sökförslaget, [centerpartiet fri invandring] är däremot rent katastrofal, där centerpartiet.se syns först på 64:e plats.

Centerpartiet i Google 3 mars 2013

Centerpartiets förstasida i Google 2013-03-03 – Klicka för större bild.

På huvudordet, centerpartiet, är närvaron förstås bättre. Den egna sajten tar upp en stor yta tillsammans med kartträffen går till riksorganisationen och är underutnyttjad. Den skulle kunna kompletteras med en logotyp och andra bilder. Webbplatslänkarna är relativt bra, men återspeglar inte någon stor aktivitet på sajten. De ger snarast ett rätt statiskt intryck.

I övrigt har man, från Centerpartiets sida, relativt god kontroll över sökresultatet, åtminstone på sin förstasida – . Positionerna på de första två sidorna är idag:

 1. centerpartiet.se – den egna sajten (c)
 2. Wikipedia-sidan för Centerpartiet
 3. Det egna Twitter-kontot (c)
 4. Riksdagen.se
 5. DN.se med artikeln ”Arvsrätt splittrar Centerpartiet”
 6. Den egna Facebook-sidan (med en kritisk kommentar som utdragstext) (c)
 7. Ungdomsförbundets sajt – CUF.se (c)
  === sidan två ====
 8. Expressen.se med rubriken ”Centerpartiet under riksdagsspärren igen”
 9. www.tingsryd-centerpartiet.se – Centerpartiet i Tingsryds kommun (c)
 10. centerpartiet-kronoberg.se – Centerpartiet i Kronobergs län (c)
 11. Aftonbladet.se med rubriken ”Rekordlåga siffror för Centerpartiet”
 12. Aftonbladet.se med rubriken ”Internt uppror i Centerpartiet”
 13. csthlm.se – Centerpartiet i Stockholms län (c)
 14. www.centern.nu – Centerpartiet i Norrtälje kommun (c)
 15. Newsmill med ämnessidan för Centerpartiet
 16. www.skelleftea.n.nu – Centerpartiet Skellefteå (c)
 17. Twitter-sökning för hashtaggen Centerpartiet

Centerpartiet själva dominerar med fyra egna träffar på förstasidan tillsammans med två neutrala och en nyhetsartikel. Centerpartiets strategi att låta lokalavdelningar ha egna domäner verkar löna sig då dessa tar upp hälften av träffarna på andrasidan i sökresultatet. Av de 17 träffarna på de första två sidorna har Centerpartiet alltså kontrollen över nio vilket ger Centerpartiet ett synlighetsvärde på 53 %. Det får man betrakta som godkänt.

centerpartiet-relaterat-sök

I rutan med relaterade sökningar ser man att intresset för centerpartiets ideologi är större än vad som avspeglas i sökförslagen. Centerpartiet i Borås verkar också vara extra intressant.

Det är värt att uppmärksamma att Alliansens Maramö-möte inte alls har slagit igenom i Centerpartiets sökresultat, trots att det var centerledaren Annie Lööf som stod som värd för det.

Det här var första delan av min genomgång av de politiska partiernas Google-resultat 18 månader innan valet. Jag går igenom det digitala fotavtrycket för de politiska partierna och hur deras avtryck är i Google-resultaten. Kort sagt, vilken bild en intresserad väljare får av dem när man sätter sig att söka efter deras namn.

Kommande poster
Folkpartiet
Kristdemokraterna
Miljöpartiet
Moderaterna
Socialdemokraterna
Sverigedemokraterna
Vänsterpartiet