Kristdemokraterna i Google-resultaten

kristdemokraterna-suggest-2013-03-03Den som sätter sig att söka efter Kristdemokraterna får genast ett politiskt uppslag i sökförslagen, som Kristdemokraterna inte verkar vilja besvara på sin sajt. Svaret finns där, men inte på en sida som verkligen vill synas på sökfrasen utan gör det främst för att det är en av de få sidor på Kristdemokraterna.se som innehåller bägge orden kristdemokraterna och abort. Synligheten är betydligt bättre för domännamnet och för frågan om vem som är Kristdemokraternas partiledare.

kristdemokrat.seI sökresultatet för huvudordet, kristdemokraterna, har Kristdemokraterna en stark närvaro, även om förstasidan är relativt svag. Det finns till och med något som ser ut som en platshållarsajt – www.kristdemokrat.se på andraplatsen i sökresultatet, en sajt som dessutom har en uppsättning e-postadresser skrivna i vitt mot vit bakgrund. Domänen innehåller ändå 237 sidor och verkar fungera som utvecklingssajt för vissa partiavdelningars sajter.

Jag undrar så vilka donald och mary är, och hur mycket spam de får… Jag undrar också varför inte KD har gjort någonting bättre med domänen och varför det inte ens ligger Google Analytics-kod på den? Samtidigt har Kristdemokraterna inte kontroll över den logiska domänen kd.se som ägs av Kronans Droghandel och nu vidarebefordras till www.oriola.se.

På sökresultatet för kristdemokraterna visar Google en platssida, som gott kunde kompletteras med bilder och logotyp. Huvudsajten har mini-webbplatslänkar, troligen för att förstasidan på sajten, liksom några andra partier, främst ägnar sig åt att länka till så många undersidor som möjligt på sajten. Kanske är det också detta som gör sökresultatet för Kristdemokraterna så märkligt. Här finns bara en enda tidningsträff, och det är DNs temasida. Det kan tyda på att Kristdemokraterna oftare omnämns KD än Kristdemokraterna i tidningsrubriker.

 1. Kristdemokraterna.se, den egna sajten, länkad till platssidan och med fyra mini-webbplatslänkar (Vår politik – Kontakt – Lokalt – Våra företrädare) (kd)

  Google-resultat för kristdemokraterna.se 2013-02-04

  Google-resultat för kristdemokraterna.se
  2013-02-04 – Klicka för större bild.

 2. Den märkliga platshållaren på kristdemokrat.se (kd)
 3. Den allmänna Wikipedia-sidan för Kristdemokraterna med länkar till sidor om kristdemokratiska partier i olika länder
 4. Wikipedia-sidan om de svenska Kristdemokraterna
 5. Riksdagen.se
 6. DN.se med temasidan om Kristdemokraterna
 7. Det egna Twitter-kontot (kd)
 8. Den egna Facebook-sidan (kd)
  – Bildresulatet med två bilder på Göran Hägglund (varav den ena är väldigt rolig) och loggan i två olika färgställningar, där den ena ser ut att ha blivit misshandlad
 9. www.kd-k.se – Det kristdemokratiska kvinnoförbundet (kd)
 10. kdgotland.se – Kristdemokraterna Gotland (kd)
  === sidan två ===
 11. Det egna YouTube-kontot (kd)
 12. www.kristdemokraterna.se/VarPolitik – En undersida på Kristdemokraterna.se (kd)
 13. www.stockholm.kristdemokraterna.se – Kristdemokraterna Stockholm (kd)
 14. Undersidan Europasamarbetet på Kristdemokraterna.se (kd)
 15. Undersidan Principprogrammet på Kristdemokraterna.se (kd)
 16. Undersidan Migration och integration på Kristdemokraterna.se  (kd)
 17. Undersidan Internationellt på Kristdemokraterna.se (kd)
 18. www.varnamo.kristdemokraterna.se – Kristdemokraterna Värnamo (kd)
 19. Undersidan Familj på Kristdemokraterna.se (kd)
 20. Wikipedia-sidan om de finska kristdemokraterna.se

Det synlighetsvärde som detta ger är svårslaget för något parti. Sex egna träffar på förstasidan och nio på sidan två = 75 %, vilket är remarkabelt. Och det fortsätter i samma stil på sida efter sida vilket får mig misstänksam. Det är nästan bara träffar från huvuddomänen, från andrasidan och framåt, vilket kan betyda att resultatet är svagare än man kan tro. Samtidigt. Twitter-söket har visat sig vara påfallande starkt på sistone, och syns inte i detta urstarka sökresultat förrän på plats 70 och www.europaparlamentet.se som syns i många andra partiers sökresultat visas här inte förrän på plats 101.

Kristdemokraterna-relaterade-2013-03-04De relaterade sökningarna för sökfrasen kristdemokraterna innehåller flera sakfrågor vilket kan tyda på att Kristdemokraterna är sämre på att synas direkt på dessa frågor, men det kommer nästa omgångs genomgång av deras sökresulat att visa i så fall.

Jag är, sammantaget, imponerad av Kristdemokraternas sammanlagda synlighet, men inte särskilt imponerad av vilket genomslag de har från medier i sitt sökresultat. Det är faktiskt märkligt tomt på rubriker.

===

Det här var tredje delen i min serie om de politiska partiernas synlighet i sökresultaten.

Tidigare poster

Centerpartiet
Folkpartiet

Kommande poster
Miljöpartiet
Moderaterna
Socialdemokraterna
Sverigedemokraterna
Vänsterpartiet