Folkpartiet – Google-resultat

Folkpartiets sökförslag 3 mars 2013Folkpartiet har fört en relativt anonym tillvaro i den politiska cirkusen under vintern. Det återspeglas också av sökförslagen, som mest verkar gå ut på att försöka komma ihåg vad Jan Björklund heter och hur man hittar folkpartiet i Stockholm. Sökningen efter namnet på partiledare är genomgående för nästan alla partier. Närvaron på dessa olika sökningar är genomgående bättre än för huvudfrasen folkpartiet.

Så saknas det också mycket i Folkpartiets sökresultat som fanns på plats i Centerpartiets. Här syns inte kartan till över huvud taget. Folkpartiets förstasida är den enda som fortfarande har ett sökresultat med 10 sökträffar. Annonsen från Lokaldelen, leder till Folkpartiets lokala avdelning i Södertälje, och är nog inte placerad där av Fp, utan av Lokaldelen. Sökresultatet ger, rent allmänt en bild av att Folkpartiet inte satsar särskilt hårt på sin webbnärvaro.

Folkpartiets förstasida i Google 2013-03-03

Folkpartiets förstasida i Google 2013-03-03

Det innebär också att Google-resultatet för Folkpartiet inte återspeglar särskilt mycket debatt kring Folkpartiets politik. Snarare syns en sorts stiltje.

Att folkpartiet.se inte ens har sitelinks beror nog på att förstasidan på sajten sprider länkkraften lite väl mycket till de olika undersidorna. Det finns inga naturliga ”viktigaste sidor” för Google att länka till. Och kanske finns det heller inte särskilt mycket djuplänkar från andra sajter.

 1. Folkpartiet.se – utan webbplatslänkar, ett ganska litet digitalt avtryck (fp)
 2. Wikipedias sida om Folkpartiet
 3. Riksdagen.se
 4. Det egna Twitter-kontot (fp)
 5. DN.se, med den typ av temasidor som DN var så starka med i förra valet
  – Bildblocket med en bild på Jan Björklund och tre loggor
 6. Den egna Facebook-sidan (fp)
 7. luf.se – Liberala Ungdomsförbundet (fp)
 8. Expressen.se med en videoträff – ”Folkpartiet vill skärpa kraven på invandrare”
 9. fpjarfalla.se – Folkpartiet Järfälla – En FP-avdelning som verkar vara mycket aktiva på webben (fp)
 10. Folkpartiets YouTube-konto (fp)
  – Därunder två nyhetsträffar för Folkpartiet från Google News, som egentligen är träffar från Peder Westerbergs blogg på VK.se: ”Lycka till Björklöven” och ”Skrota TV-licensen”
  === andra sidan ===
 11. fpnacka.blogspot.com – Folkpartiet i Nacka (fp)
 12. www.folkpartiet.nu/lulea – Folkpartiet i Luleå (fp)
 13. www.folkpartiet.nu – Folkpartiet i Västerbotten (fp)
 14. Sidan om Folkpartiet i NE.se
 15. Folkpartiets egen webbshop? (fp)
 16. SVT.se med rubriken ”Rasistkrisen fortsätter i Folkpartiet”
 17. En presentation av Folkpartiets representanter i EU-parlamentet
 18. Folkpartiet Gotlands Län (fp)
 19. Folkpartiet Västerås (fp)
 20. SverigesRadio.se med rubriken ”Kris i Folkpartiet efter rasistiska uttalanden”

Trots att Folkpartiet inte har satsat särskilt hårt på sin centrala webbnärvaro, så får de ett bättre betyg än Centerpartiet med sex träffar av tio både på första och andra sidan i sökresultatet, alltså ett synlighetsvärde på 60 % vilket är ett högre värde än Centerpartiet, men också återspeglar den relativa frånvaron av extern debatt kring partiets frågor.

folkpartiet-relaterat-sök

Liksom för Centerpartiet avslöjar de sökningar som är relaterade till ordet folkpartiet att de som söker faktiskt är ute efter partiets ideologi, men även här syns det att namnet på partiledaren är svårt att komma ihåg, och att man vill veta hur man kontaktar dem.

===

Den här genomgången av Folkpartiets sökresultat var den andra delen av min genomgång av de politiska partiernas Google-resultat 18 månader innan valet 2014. Det jag vill undersöka är vilken bild en potentiellt intresserad väljare får av partiet om hen sätter sig att skriva in partiets namn i Google.

Tidigare poster
Centerpartiet

Kommande poster
Kristdemokraterna
Miljöpartiet
Moderaterna
Socialdemokraterna
Sverigedemokraterna
Vänsterpartiet