Moderaterna i Google-resultatet

Moderaterna har, liksom Miljöpartiet, gjort om sin sajt ordentligt sedan valet. Om det har jag skrivit tidigare, och hade då några olika SEO-invändningar.

moderaterna-suggestModeraternas sökförslag bär inte några spår av aktuell politik, men definitivt ett intresse för den politiska plattformen. Moderaterna.se är en sajt som Moderaterna har kontroll över men som 302-redirectar till moderat.se som alltså är huvuddomänen. Moderaterna har alltså valt en annan strategi för extradomänen än vad Kristdemokraterna gjort för sin extradomän som används som platshållare istället.

Däremot är det lite förvånande att sökfrågan om [moderaternas ideologi] besvaras av webblatsen för Moderaterna i Tranås och inte av huvudsajten, och ännu mer förvånande att sökfrågan om [moderaterna partiprogram] visar en PDF med det moderata partiprogrammet från 1969!

Sökresultatet för sökfrågan [moderaterna partiprogram]

Sökresultatet för sökfrågan [moderaterna partiprogram]

När jag gick igenom den senaste versionen av Moderaterna.se kritiserade jag den stora menyn som pekar till alla olika underavdelningar i sidhuvudet. Möjligen är det också denna som gör att inte heller Moderaterna har en tillräckligt tydlig profil för att få ordentliga webbplatslänkar. Å andra sidan är Centerpartiet.se den enda av partisajterna som har dem (övriga har den typ av mini-webbplatslänkar som moderaterna.se också har, och jag har själv tappat dem på den här sajten på sökningar efter mitt fullständiga namn.

En annan anomali är att Google fortsätter att visa sökträffen för förstasidan som https://www.moderat.se trots att sajten numera redirectar från den SSL-krypterade anslutningen till http://www.moderat.se. Redirecten sker dock med 302 Found, vilket gör att Google fortsätter att spara förstasidan på ”fel” sätt i sitt index. Märkligt nog svarar även http://www.moderat.se med serverkoden 302 Found istället för 200 OK.

Sökresultatet för moderaterna 2013-03-05

Sökresultatet för moderaterna 2013-03-05 – Klicka för större bild

Moderaterna har ingen kartträff på sin förstasida och heller ingen synlig närvaro från Google Plus. Det är lika tomt som för Folkpartiet.

Så här ser det ut på de första två sidorna i sökresultatet:

 1. Den egna förstasidan (men som https) och med mini-sitelinks
  (Vår politik – First Class och Opus – Kontakt – Medlem) (M)
 2. Wikipedia-sidan om Moderaterna
 3. Riksdagen.se
 4. Moderaterna.se – Stockholmsmoderaterna (M)
 5. Det egna Twitter-kontot (M)
 6. Den egna YouTube-kanalen (M)
 7. Den egna Facebook-sidan (M)
  – Bildträffar (där bara en av bilderna är från sajter som Moderaterna kontrollerar. Två av bilderna är satiriska.)
 8. moderat.sitedirect.se/website5/1.0.5.0/2/1/ – Moderaterna i Östergötland (M)
 9. sundsvallsmoderaterna.se – Sundsvallsmoderaterna (M)
 10. DN.se – Temasida om Moderaterna
  – Två tillfälliga nyhetsträffar (som är direkt motsägande dessutom)
  === sidan två ===
 11. www.moderaternavasterbotten.se – Moderaterna i Västerbotten (M)
 12. www.mittmoderat.se – Moderaterna i Västernorrland (M)
 13. DN.se med rubriken ”Moderaterna vid vägs ände vad gäller privatiseringar”
 14. www.moderatvg.se/lokalt/norra-alvsborg  – Moderaterna i Norra Älvsborg (M)
 15. moderatvg.se/vgr – Moderaterna i Västra Götalandsregionen (M)
 16. kullamoderat.blogspot.com – Moderaterna i Kullabygden (M)
 17. lerumsmoderaterna.se – Moderaterna i Lerum (M)
 18. www.goteborg.moderat.se – Moderaterna i Göteborg (M)
 19. Undersidan Vår politik från huvudsajten (M)
 20. skanemoderaterna.se/kavlinge – Moderaterna i Kävlinge (M)

Sammantaget ger detta resultat Moderaterna en synlighet på 80 % vilket är mer än väl godkänt. Imponerande rentav. Däremot drar bildresultatet ner helhetsintrycket en smula, och precis som hos Kristdemokraterna ger  sökresultatet inget intryck av stor politisk aktivitet.

relaterade-sökningar-moderaternaMen det är kanske inte riktigt meningen heller med ett sånt här sökresultat och det ska bli spännande att se hur Moderaterna klarar sig när jag börjar titta på sakfrågor och politiska områden framöver. Ska man tro sökförslagen och de relaterade sökningarna så är ideologin intressant liksom partiprogrammet och historian och den enda sakpolitiska fråga som syns är skolpolitiken (som märkligt nog inte fanns med i Folkpartiets relaterade sökningar).

===

Det här var femte delen av min genomgång av de politiska partiernas synlighet i Google, och nu är hela Alliansen avklarad.

Tidigare poster
Centerpartiet
Folkpartiet
Kristdemokraterna
Miljöpartiet

Kommande poster
Socialdemokraterna
Sverigedemokraterna
Vänsterpartiet